Home > Solutions > KANTOREN

KANTOREN

More light, higher quality,
smarter solutions

Presterende verlichting voor op kantoor

Eén derde van je tijd breng je door op je werk. Daarom is een werkplek waar je goed en fijn kunt werken een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Dat geldt natuurlijk voor iedereen op kantoor. Werknemers moeten hun werkzaamheden immers naar behoren kunnen verrichten. 

Lichtkleur en intensiteit hebben invloed op de stemming, welzijn en prestatievermogen.

Naast het fysieke welzijn, is het verstandig om ook rekening te houden met de mentale gezondheid van medewerkers. Investeren in een gezonde werkomgeving zorgt ervoor dat medewerkerstevredenheid omhoog gaat, de arbeidsproductiviteit toeneemt en mensen sneller herstellen na een periode van uitval. Vitaliteit en gezondheid van medewerkers worden steeds meer gezien als graadmeter van financiële gezondheid van een bedrijf.

Energielabel C  voor kantoorgebouwen

Hoogstwaarschijnlijk ben je er al van op de hoogte: in 2023 moeten kantoorgebouwen over energielabel C beschikken. Maar voor welke kantoorgebouwen geldt dit precies? Er zijn voldoende energiebesparende maatregelen die jij door kunt voeren, zonder dat er bouwkundige zaken aan het gebouw veranderd moeten worden. Hoe je ook wendt of keert, eerst moet je op de hoogte zijn van de precieze regelgeving rondom deze wet.

Voor wie geldt het?

Per 1 januari 2023 wordt de wetgeving dat energielabel C verplicht is voor kantoorgebouwen, anders mogen deze niet meer gebruikt worden. Dit geldt niet voor ieder kantoor. Er zijn namelijk enkele uitzonderingen. Dit zijn de belangrijkste:

  • De regelgeving geldt alleen voor kantoorgebouwen groter dan 100 m2
  • De kantoorruimte wordt gebruikt als nevenfunctie, dus meer dan 50% van het totaaloppervlak wordt voor andere zaken gebruikt (zoals bijvoorbeeld productie)
  • Rijks, provincie en gemeente monumenten gelden als uitzonderingen. Let op: beschermde stads- en dorpsgezichten vallen hier niet onder
  • Panden die binnen twee jaar gesloopt worden, hoeven niet aan de regelgeving te voldoen.

Welke stappen moet ik nemen?

Val je niet binnen de uitzonderingsregels? Dan geldt de wetgeving dus ook voor jou. Het allerbelangrijkste bij deze maatregel is om erachter te komen welk energielabel het kantoorgebouw nu heeft. Dit kan online door je energielabel te checken of op te vragen als je deze nog niet hebt. Dankzij de tool Energiebesparingsverkenner Kantoren kun je kijken wat er gebeurt bij het nemen van maatregelingen om energie te besparen. Beschik je al over label C of label B? Dit betekent niet dat je niks meer hoeft te doen. In 2030 moeten alle kantoren namelijk gemiddeld over energielabel A beschikken. Daarom kun je ook nu al stappen zetten om die kant op te gaan. Op dit moment zijn er namelijk nog verschillende financiële maatregelingen die je hierbij ondersteunen. Daarom is het slim om nu al te beginnen. Heeft het kantoorgebouw waar je nu werkzaam bent nog label D, E of G, dan is er meer werk aan de winkel. Dit hoeven niet altijd bouwkundige ingrepen te zijn. Verstandig is het om een maatwerk advies te vragen. Door nu een slimme investering te doen, bespaar je in de toekomst. Misschien kun je namelijk door de aanpassingen die je nu doet, direct de stap maken naar label B of A, waardoor dit in de toekomst weer scheelt. 

Toekomst-denken

Energielabel C voor kantoorgebouwen klinkt als een hoop gedoe, grote veranderingen en vooral iets een dure investering. Begrijpelijk: energiekosten zijn een grote kostenpost en het vraagt vaak een grote verandering om ze terug te dringen. Belangrijk is om hierbij de toekomst in je achterhoofd te houden. Op den duur verdienen de grote aanpassingen zich terug. Eigenlijk is het alleen maar een voordeel: op dit moment kun je nog gebruik maken van allerlei financiële hulpmiddelen vanuit de overheid om energie (zoals de EIAISDE of SDE+) te besparen én verdient een gemiddelde investering zich binnen drie tot zeven jaar terug. Kortom: wanneer je nu kiest voor duurzame, energiebesparende maatregelen, heb je in de toekomst geen spijt.

 

 

Sectoren

Delen via: