MORE LIGHT

Home > MORE LIGHT

More light, Less Energy!

Rendementsberekeningen

RVO Activiteitenbesluit en energiebesparing Bedrijven en instellingen zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Het gaat om gebouwen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh. De energiebesparing levert ten opzichte van de investering al snel geld op. In het activiteitenbesluit milieubeheer is de verplichting beschreven dat in dergelijke gebouwen alle maatregelen zijn genomen met een maximale terugverdientijd van 5 jaar. Energiezuinige ruimteverlichting en buitenverlichting zijn erkende maatregelen.


ROI (Return On Investment) – TVT (Terugverdientijd)

Indien de technische staat van de huidige verlichtingsinstallatie nog goed is, kan het Retrofit toepassen van lichtbronvervangers of armatuurvervangers (voor bestaande lichtlijnen) in vele gevallen zeer interessant zijn. Het is belangrijk om een goede ROI berekening te maken met de juiste gegevens en parameters die overeenkomen met de praktijksituatie. Investeringskosten, besparing op stroom, onderhoud en vervangingskosten, aantal branduren en kWh tarief zijn de belangrijkste gegevens voor een basis ROI berekening. In veel gevallen is het reëel om de ROI berekening te baseren op een meerprijsinvestering voor de upgrade naar LED verlichting t.o.v. geplande traditionele verlichting. Bij het maken van een  ROI berekening kunnen wij tevens rekening houden met eventuele subsidies  vanuit de overheid.

TCO (Total Cost Ownership)

Wat voor rendement gaat mijn nieuwe verlichtingsinstallatie opleveren over  de totale exploitatieperiode t.o.v. mijn huidige situatie? Is het slim om aanwezigheidsdetectie of daglicht afhankelijk dimmen als premium  mee te nemen in mijn investering? Wellicht speelt de overweging om  de nieuwe verlichting te gaan koppelen aan een lichtmanagement- systeem of gebouwbeheerssysteem? Het kan zijn dat deze toevoegingen  niet de goedkoopste investeringen zijn in het offerte vergelijk, echter vaak wel onderaan de streep in totale exploitatiekosten. 

TCO berekening van LED verlichting

 TCO staat voor Total Costs of Ownership. Kortom: je neemt niet alleen de aanschafkosten mee, maar ook eventuele onderhouds- en gebruikskosten van een verlichtingsproduct.

De TCO berekening helpt je te bepalen of de investering economisch rendabel is, een goede vergelijking te maken, de economische levensduur te berekenen en je onderhoudskosten inzichtelijk te houden. Hoe ziet dit er nou uit voor LED verlichting?

Less Energy neemt hierin de volgende factoren mee:

  • branduren in dag- en nachttarief
  • aantal dagen per week dat de verlichting gebruikt wordt
  • aantal weken per jaar dat de verlichting gebruikt wordt
  • het aantal lichtbronnen
  • het vermogen
  • het verbruik aan elektriciteit (zowel jaarlijks als na 10 jaar)
  • de CO2 uitstoot (zowel jaarlijks als na 10 jaar)
  • energiekosten (zowel jaarlijks als na 10 jaar)
  • onderhoudskosten (zowel jaarlijks als na 10 jaar)
  • aanschafkosten
Delen via: