Home > Solutions > DE ZORGSECTOR

DE ZORGSECTOR

More light, higher quality,
smarter solutions

Benodigde verlichting voor de zorgsector

LED verlichting in de zorg

Licht heeft een belangrijke invloed op hoe mensen de omgeving waarnemen. Daarom krijgt licht in de zorg een steeds belangrijkere rol. Met name LED verlichting is uitermate geschikt om deze rol op een goede manier gestalte te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dynamische verlichting, waarmee het slaap en waakritme van patiënten en medewerkers kan worden gereguleerd.

Verlichtingssterkte

Ouderen hebben meer licht nodig dan jonge mensen. Zo heeft iemand van boven de 50 jaar al 3 x zoveel licht nodig als iemand van 20 jaar om dezelfde taak uit te voeren. Bij het lichtontwerp voor een ouderenzorginstelling moet er met hele andere lichtsterktes rekening worden gehouden.

Lichtkleur

Voor een ouderenzorginstelling is in het algemeen witter licht met kleurtemperatuur vanaf 4000K aan te bevelen. Door witter licht blijven ouderen fitter en wordt voorkomen dat mensen voortdurend in een ruststemming worden gebracht, waardoor ze vermoeid en versuft raken.

Dynamisch licht

De beste resultaten in de zorg worden gerealiseerd met dynamische verlichting. Daglicht is het licht waarbij wij ons als mens het beste voelen. Niet ambulante personen, zorg afhankelijke ouderen en in het bijzonder personen op een gesloten afdeling raken al snel geïsoleerd van daglicht. Daarnaast treden bij veroudering, en nog in sterkere mate bij de ziekte van Alzheimer, veranderingen in dag-nacht ritmen op. De biologische klok raakt verstoord, het slaap-waakritme raakt uit balans, maar ook het tijdsbesef vervaagt. Vaak zijn deze symptomen effectief te bestrijden met dynamische verlichting. Dankzij de ontwikkelingen van LED verlichting, is het beter mogelijk geworden om daglicht na te bootsen. Met deze dynamische verlichting kan de lichtkleur variëren over de dag van bijvoorbeeld koel (witter) in de ochtend naar warm (roder) in de middag, vergelijkbaar met het daglicht. Dit proces kan zowel automatisch als handmatig worden gestuurd. Hierdoor wordt een omgeving met optimaal licht gecreëerd waarin ouderen zich een stuk prettiger voelen. Met dynamische verlichting kan men daarnaast effectief de symptomen van dementie verminderen. Onder andere de prestaties, stemming, cognitie en het slaap-waakritme van ouderen worden door de ‘juiste verlichting’ aanzienlijk verbeterd.

Goede LED-verlichting zorgt voor:

  • Significante verbetering van de lichtkwaliteit (o.a. geen flikkering)
  • Besparing op energie (tot wel 65 %)
  • Besparing op onderhoud (tot wel 7 lampvervangingen)
  • LED is beter te regelen qua lichtsterkte en kleur
  • Positieve effecten op patiënten en medewerkers

Sectoren

Delen via: